18 jaar en nu al slachtoffer van nieuwe wet Werk en Zekerheid

Frédérique van Gameren (18) zag de manager het briefje ophangen: gezocht, caissière, minimaal 18 jaar. Ze dacht: Yes! Dat komt goed. Maar toen ze bij haar baas van de Albert Heijn werd binnengeroepen, kreeg ze geen vaste aanstelling, maar stond ze daarna werkloos op straat. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (Wwz) die de studente juist had moeten helpen aan een vaste aanstelling, werkt voor de Enschedese compleet averechts.

,,En niet alleen voor mij. Ik weet inmiddels van veel meer mensen met een jaarcontract dat ze niet mogen blijven en geen nieuw contract krijgen”, zegt Frédérique in TC Tubantia. ,,Er klopt eigenlijk niets van hoe het gaat. In mijn ogen is het in strijd met deze nieuwe wet.”

Arbeidsmarkt

Frédérique van Gameren werkt sinds 2013 bij de AH in Stroinkslanden in Enschede, de super vlak bij haar huis. Aaneengesloten, steeds met een jaarcontract. Eerder kon dat drie jaar lang. Maar sinds de nieuwe wet, die vorige maand inging, mogen bedrijven dat niet nog een derde jaar doen. Na twee jaar kunnen tijdelijke krachten aanspraak maken op een vast contract. Het is bedoeld om flexwerkers meer zekerheid te geven op de arbeidsmarkt.

Goede hoop

Ze kent die wet en had dus goede hoop. ,,Er is immers een vacature. Er is dus een baan beschikbaar, die ik nu vervul. En ik doe het al twee jaar in dat filiaal. Altijd tot tevredenheid. Er heeft zich nooit iets vervelends voorgedaan. Ik heb steeds goede beoordelingen gehad, lig goed in het team en ik vind het werk ook hartstikke leuk. Dus toen ik zag dat er werk is voor een caissière, dacht ik: nou dat word ik. Want in de wet is ook geregeld dat jongeren beneden de 18 minder ’s avonds mogen werken. Dus ik was optimistisch.”

Geëmotioneerd

Maar ze kreeg een heel andere boodschap. ,,Ik begreep er niets van.” Ze had die laatste zaterdag juist nog een paar uur ingevallen voor een ander die niet kon. De Enschedese vertelt dat ze later ‘helemaal geëmotioneerd’ naar huis ging. ,,Ik was er behoorlijk door geraakt.” Hoewel ze het niet persoonlijk moest opvatten, zo was Van Gameren haar gezegd, voelde dat wel zo. ,,Ik heb daarom ook wel om uitleg gevraagd. Ze zeiden dat het beleid was van Albert Heijn. Ze willen niet te veel vaste aanstellingen”, zegt ze.

Lees verder op Ad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *