‘Waarom ik niet in een verzorgingshuis wil belanden’

De overleden Ben Oude Nijhuis en de vader van de verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn zette Anneke Hesterman aan het denken doordat zij de noodklok luidden. “Hoe ging dat dan 13 jaar geleden toen mijn moeder op haar 83 leeftijd werd opgenomen in een verzorgingshuis omdat zij dement bleek te zijn?”

“Mijn moeder had inmiddels wel 20 schilderijen geborduurd, die heb ik aan het verzorgingshuis meegegeven. Op een dag is er een galerie voor mijn moeder gehouden door een verpleegkundige in dit tehuis. Het hing daar vol met deze schilderijen. Wel vijftig ouderen waren uitgenodigd om de schilderijen te komen bezichtigen. Er was een rood lint gespannen wat mijn moeder officieel mocht doorknippen. Zij was zo in de wolken, al die aandacht voor haar. Na afloop van deze plechtigheid was er nog advocaat met slagroom voor al die oudjes.

Mijn moeder heeft haar hele leven gerookt, zij stak de ene sigaret met de andere aan. En dan dement worden, dat hield in dat zij op een gegeven moment vergat te roken. De verpleegkundige stak dan een sigaret op voor haar en die kreeg zij dan bij de koffie, lunch of na het diner, hoe mooi was dat, geen afkickverschijnselen op haar oude dag.

 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *